,,Zajadam się zdrowiem" - wojewódzka kampania edukacyjna
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w opublikowanym 3 bm. raporcie alarmuje, że odsetek Europejczyków z nadwagą i otyłością jest niepokojąco wysoki oraz ciągle rośnie. Eksperci zwrócili również uwagę, że żadne z państw regionu nie zbliża się do postulowanego przez WHO celu, jakim jest spowolnienie tempa rozwoju epidemii otyłości do 2025 roku.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie włączając się w działania na rzecz przeciwdziałania złym nawykom żywieniowym, podniesienia świadomości konsumpcyjnej oraz wiedzy nt. bezpieczeństwa i jakości żywności, zainicjowała kampanię Zajadam się zdrowiem (#zajadamsiezdrowiem). Kampania ma na celu podniesienie świadomości Małopolan o zasadach zdrowego żywienia – min. znaczenia owoców, warzyw, produktów zbożowych, wody na nasze zdrowie i samopoczucie. Poruszone zostaną także tematy składników odżywczych (witamin, antyoksydantów itp.), nie odżywczych (szczawiany itp.) oraz toksyn (mykotosyny, solanina, itp.) w żywności. Zagadnienia obejmą ponadto wpływ, rodzaju obróbki, sposobu przetwarzania, przechowywania i przygotowania surowców na jakość i bezpieczeństwo żywności.
Prezentujemy Państwu pierwszą część grafik edukacyjnych, które rozpoczynają wojewódzką kampanię " Zajadam się zdrowiem "
Dzięki nim poznacie zalecenia dot. zdrowego żywienia oraz dowiecie się jakie znaczenie w jadłospisie mają takie produkty jak:
- cukier;
- mięso i ryby;
- orzechy, pestki i nasiona;
- warzywa i owoce;
- mleko i produkty mleczne;
- jaja;
- nasiona roślin strączkowych;
- oleje roślinne;
- produkty zbożowe i pełnoziarniste;
- sól.
Zachęcamy do lektury i wdrożenia w życie zaleceń zdrowego żywienia !